ilkcoskun@hotmail.com

20 Nisan 2014 Pazar

İlkay Coşkun’a Dair Mülahazalar - Serap ÇETİN - Bengütaş Kültür Edebiyat Gazetesi

Karadeniz Teknik Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Bengütaş Kültür Edebiyat Gazetesi / Sayı 3 - 15 Nisan 2014

İlkay COŞKUN’a Dair Mülahazalar
                                                          Serap ÇETİN

1971 yılının Şubat ayında dünyaya gelen İlkay Coşkun, Sivas’ta bir kamu kuruluşunda mühendis olarak görev yapmaktadır. Şiir yazma serüvenine lise yıllarında başlar. İlk aşamada konu olarak aşk temi üzerinde yoğunlaşan şair, öğreniminin tamamlanması ile birlikte özgün konularda fiilen yazmaya devam eder. Şiir onun deyimi ile zekâ ürünü olmakla birlikte farklı düşüncelerin bir arada olduğu türdür.
            Görsel şiirleriyle dikkatleri üzerinde toplayan şair son olarak çıkardığı “Bilonsa” ile şiirlerinde kullandığı üslubunu okuyucuya daha belirgin bir biçimde hissettirir. Bilonsa şiir kitabının öncesinde 2008 yılında kaleme aldığı Yüreğimden Nağmeler, ardından da 2011 yılında Düş Yolcusu adlı şiir kitapları vardır.
      Şairin dikkate değer özelliklerinden biri de şiirlerinin keskin bir çizgide meydana gelmemiş olmasıdır. Öyle ki; okuyucu üzerinde geleneksel söylem içinde alışılmadık bağdaştırmalarla farklı yorumlara yelken açar.
            Ona göre şairin iyisi:
Çocuk haytalığı üzerinde
dik duruş erinci olan
biraz âşık, biraz kostak biraz delidir.
            İlkay Coşkun’un çalışmaları günlük hayatta çok da fazla kullanılmayan kenarda, köşede kalmış kelimelerin renklendirilmesi ile meydana gelen şiirlerdir. Örneğin; Kuş-ağını, Kuş-angel, Teknoroman/tik, Göğrafya, Bilonsa, Karmate, Giz Sancısı, Sen/Sizliklerim, Yarına Epilog, Ayar/Sızım..şiir başlıklarından sadece birkaçıdır.
            Aforizmalardan Kesitler:
şiir,
kimliksiz düşlerime vurulan gölgelerdi…
...Gereksizse şiir;
Önemsizse şair;
Dillere pelesenk isimler,
Akıllarda kalan insanlar,
Neden hep şair?
Sır çözüldü;
Mana değer buldu,
Hayat sorgulandı,
Hamdı
Yandı
Pişti
Şiir, şairle buluştu.
…… 
            İlkay Coşkun’un şiirleri zaman içinde birçok kitapta, dergide, gazetede, yer aldı. 2010 yılında Vahittin Bozgeyik Jüri Özel Ödülü’ne; 2010 yılında ise Mihri Hatun Mansiyon ödülüne lâyık görüldü. Son olarak yayımlanmaya hazır çalışmaları içerisinde Söz Meclisi (Aforizmalar) kitabı vardır.
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder