18 Mart 2025 Salı

Havamız Olsun - Mustafa Celep

Edebiyat ve Meteorolojiyi Birleştiren Kitap: Havamız Olsun

‎Şair-Yazar İlkay Coşkun’un hava durumuna, iklim olaylarına edebiyatın dolayısıyla insanın penceresinden bakan deneme kitabı Havamız Olsun, KDY (Kitap yurdu Doğrudan Yayıncılık) etiketiyle çıktı…

‎İçinde yer aldığımız ve debelenip durduğumuz yapay zekâ ve simülasyon çağında insan merkezli edebî eserlere her geçen gün daha çok ihtiyaç hissediyoruz. Tanıtımını yapacağımız eserin artıları da mevcut. İnsan ve coğrafya eksenli bir eserdir bu. İnsanı içinde bulunduğu coğrafyayı da kuşatarak atmosferik durumuyla hava olayları, iklim bilinci ekseninde ele alan, içtenlikli deneme metinleriyle değinip insana dokunan bu edebî eser Şair-Yazar İlkay Coşkun imzalı.

‎Şair İlkay Coşkun şiir sanatıyla ilgili oluşundan mülhem mesleğinin gerektirdiği formasyon bilgisini de işin içine katarak coğrafya ve meteoroloji bilimine edebiyatı ve edebî bakışı da ekleyerek “kendine münhasır” bir çalışma ortaya koymuştur.

‎Şiirsel, estetik duyarlılığı haiz, numara yapmayan, özenli, duygu yüklü bir deneme üslubu var Şair Coşkun’un. Kaleminin aynıyla şiire, şiir sanatına yatkın oluşundan mütevellit düzyazıya da yatkınlığını görüyoruz eser boyunca. Türkçe ve dil duyarlılığı son kertede temiz bir membadan beslenmiş ve akışı kendiliğinden devam eden bir kaleme, bir deneme üslubuna sahiptir.

‎İlkay Coşkun’un bu son eserinin öne çıkan en belirgin özelliği, hava durumu ve iklim olaylarına, mesela dört elemente, insani bir mühür vurması, deyim yerindeyse meteorolojiyi insanlaştırmasıdır. İnsanın halleriyle hava olayları edebiyatın potasında eriyerek “nevi şahsına münhasır” estetik bir eser vücuda gelmiş, içinde soluduğumuz coğrafi atmosfer insani bir nitelik kazanmıştır.

‎Sosyal Bilgiler Öğretmenliği okudum, 4 yıl boyunca. Fakültede oldum olası Coğrafya derslerine ısınamamışımdır. Türk ve dünya coğrafyası kitapları, kuru bir anlatım ve duygusal bir iklimden yoksun içeriğiyle beni hep derslerden uzağa düşürmüştür.

‎İşte Havamız Olsun eserinin bir niteliği de okurunu bu çıkmazdan kurtarması, coğrafyayı ve meteoroloji ilmini sevdirmesidir, diyebiliriz.

‎Havamız Olsun, deneme üslubundaki estetik yapısı ve durumuyla okuruna coğrafya bilimini sevdirmesinin ve benimsetmesinin yanında, hava durumlarına duygusal bir iklim katarak yani onu edebîleştirerek de katkıda bulunmaktadır. Yani yazarın edebiyat birikimi, mesleğine destek olduğu gibi meslekî formasyonu da edebiyatla zenginleşmiştir demek mümkündür.

‎Havamız Olsun eserinin bir diğer alameti farikası, bu sahada, yani meteoroloji alanında farklı iki disiplini bir deneme formatında birleştiren “nadirattan” bir kitap oluşudur. Bir diğer farklılık ise Yazar Coşkun’un hava olaylarına ve hava unsurlarına içeriden, duyumsayarak, hissederek bir bakış getirmesidir. Yani insani hâller ile atmosferik hâller birbirine katışarak beşerî vasıfları da içine alan benimsetici bir yönle yazılar kaleme alınmıştır. Yani ki biz de “su” unsuruyla birlikte duruluyor, biz de “ateş”le birlikte kavruluyoruz. Biz de dağ doruklarında özgürlüğün tadını çıkarıyoruz, vb.

‎Ve Şair-Yazar İlkay Coşkun’un bu “nadide” ve “nadirattan” yapıtını kutlamaktan kendimizi alamıyoruz…

‎Mustafa Nurullah Celep
Mart 2025

Kitap Sipariş:



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder