20 Şubat 2012 Pazartesi

Sivaslı Şairler Antolojisi Güldeste

Yayına Hazırlayanlar

Bekir Alim
İlkay Coşkun
Yusuf Bal

Kitap-Kapak-Cd Tasarım
Yusuf Bal

Baskı Yeri
ES-FORM OFSET
Sivas
Basım Tarihi
2009
      
      

       Kitap Hakkında

       Yüzölçümü itibariyle Türkiye’nin ikinci büyük ili olan Sivas’ın, 1285 köyü ile en fazla köye sahip il olma özelliği de vardır. Sivas, pehlivanlar kentidir, kaplıcalar kentidir, şairler kentidir… Sivas için “Âşığın harman olduğu yer.” yakıştırması boşuna değildir. Şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki bu yöreden çıkmış gerek âşıklar, mutasavvıf şairler, gerekse klasik şairler ve günümüz şairleri sayı olarak 1000’den fazladır. Sadece halk şairi sayısı dahi tespit edip ve yazabildiğim kadarıyla 810’dur. Buna, diğer şairleri, hatta haberdar olamadığımız şairleri de eklediğimiz zaman rahatlıkla 1000’in üzerinde bir rakam ortaya çıkar.
       Bu bilgilerin paralelinde, Sivaslı şairler üzerine yapılan çalışmalar da azımsanmayacak derecededir. Tespitlerimize göre Sivas’ta yayımlanmış şair kitapları 200’den fazladır. Sivas, bu yönden de şanslıdır. Elinizdeki kitapla, bu sayı bir daha artmaktadır.
        Bekir Âlim, İlkay Coşkun ve Yusuf Bal gibi hevesli, yüreği sanatın yüceliği için çarpan üç vefakâr ve cefakâr insanın gayretleriyle hazırlanmış bu kitapta 60’a yakın şairin şiirlerine yer verilmiştir. Bunların içinde daha önce kitabı çıkmış olanlar bulunmakla birlikte, şiirleri ilk defa burada yayımlanmış olanlar da vardır.
       Antoloji kitaplarının kültürümüz için şüphesiz birkaç yönden faydaları vardır. Hele bu gibi çalışmalar mahalli özellik gösteriyorsa, daha önemli hale gelmektedir. Antolojiler, edebiyatımıza yeni isimler ve yeni örnekler katarlar. Şiirleri yayımlanan şairleri, yeni eserler üretmede teşvik etme özelliğine sahiptir. Konu ile ilgili olarak araştırma yapacaklar için geçmişten geleceğe önemli kaynak niteliğindedirler.
       Kitapta hem erkek hem de kadın şairlerin bulunması anlamlıdır. Kitapta yer alan şiirler serbest vezinle ve âşık tarzı ile vücuda getirilmiştir. Farklı konularda ve farklı duygularla ele alınan şiirlerdir. Kitabın sonuna konulan ve çoğu, şairin kendi sesi ile okunmuş olan şiirleri ihtiva eden CD ile de yenilik ve ileri görüşlülük sergilenmiştir. Bütün bu özellikleriyle elinizdeki Güldeste çıkarılacak olan antolojiler için örneklik teşkil etmektedir.
       Kitapta yer alan şairler/şaireler eminim ki bununla yetinmeyecekler, ikinci, hatta üçüncü bir antolojiyi çıkarmayı düşüneceklerdir. Bu, sanatkâr yaratılışlı Sivas halkının tabiatında var. Bizim de arzumuz bu yöndedir. Dileriz bu kitabı diğerleri takip eder.
       Şiir yazma ve okumaya hevesin azaldığı günümüzde böyle bir kitap çıkarma cesaretini gösterdikleri için emeği geçenleri kutluyorum.

       Doğan KAYA
       Sivas, 7 Ocak 2009
       -----------------------------
        Kitap Hakkında

       Sivas denince şairin ve şiirin harman olduğu, büyük bir deryanın içerisinde olduğumuzun farkındaydık. Bu deryadan gelecek nesillere birkaç katre de olsa aktaralım istedik. Bu amaçla yola çıktık. Sivas’lı olmayı şart koşmadık. Her hangi bir zamanda “Kepenek” suyunu kana kana içmiş, kışın zemherinin soğuğunu iliklerinde hissetmiş, Sivas’ta yaşayan veya yaşamış şair dostlarla bir araya geldik. Antolojimizde, “Sivas şiirlerine” öncelik vermelerini talep ettik değerli şairlerimizden. Sivas konulu şiirlerimiz oldu. Birlik beraberlik, sevgi konulu şiirlerimiz oldu. Kesinlikle ayrıştırıcı, marjinal şiirlere yer vermedik.
       Daha önce Sivas’ta hazırlanmış olan antoloji kitaplarında olmayan şair dostları tercih ettik. Yurt içinde ve dışında yaşayan birçok Sivaslı şair dosta ulaştık. Antolojimizde yıllardır şiir yazan kalemi güçlü, kelam sahibi usta şair dostlarla beraber yeni şiir yazmaya başlayan şiir sevdalısı şair dostlarda var.
       Amacımız Sivas’ın kültürel hayatına, ülkemizin kültürel hayatına bir damlada olsa katkı sağlayabilmektir. Antoloji kitabı çıkarmaya karar verdiğimizde, işin zor yönünü seçerek, farklı bir kitap olsun istedik. Filigran resimlerle estetik tarzda bir şiir kitabı ve cd çalışması düşündük. Birçok şair dostun şiir seslendirmelerini aldık, bu ses dosyalarını kullanarak video/flash slaytlar hazırladık. Yapılan bu cd çalışması, hem teknik olarak hem de iş yükü olarak işin en meşakkatli yönü idi. Elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalıştık. Tabi hatalarımızla, eksikliklerimizle beraber.
        Kitap ve cd gelirinin tamamını “İşitme Engelliler Derneğine” bağışlamaya karar verdik.
       Bu kitap çalışması sayesinde, öyle güzel insanlarla tanışma imkânımız doğdu ki, bu her şeye bedeldi.
       Kitap hazırlarken, cd, seslendirme, video slayt hazırlarken bir çok dosttan destek aldık. Yerine göre evimizi çalışma ofisimiz olarak kullandık. Çalışmalarımız esnasında bize yer tahsis eden, kendi masasını ve koltuğunu bizlere ayıran değerli kurum müdürümüz oldu.
       Edebiyat öğretmenlerimizle, Cumhuriyet Üniversitesi’nde görevli hocalarımızla, televizyon programı, radyo programı yapan dostlarla, hatta Sivas dışı radyocu, edebiyat sevdalısı birçok dostla dayanışma içersinde olduk.
       Ülkemizde az kitap okunmasına rağmen, okuyan, sorgulayan, yazan, çizen bir toplum isteğiyle yola çıktık. Yerine göre izleyici, yerine göre katılımcı, yerine göre taşın altına bizzat elimizi koyarak kültürel hayatımızda yer almak istedik. Amacımız ansiklopedik bir şiir kitabı çıkarmak değildi, dost birlikteliği sağlayabilmekti.
       Hatamız, eksiğimiz oldu ise bizi bağışlamanızı istiyor; her biri birbirinden değerli şair dostlarımızla birlikte sunmuş olduğumuz bu şiir yolculuğuna sizleri de davet ediyoruz.

      Güldeste Yayın Kurulu
      8 Ocak 2009
       -----------------------------

Güldeste-Online Satış 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder