19 Haziran 2014 Perşembe

Amasya Belediyesi 4.Mihri Hatun Şiir Etkinliği - 2014

Amasya Belediyesi 4.Mihri Hatun Şiir Etkinliği
 2012 yılında düzenlenen Mihri Hatun Şiir yarışmasında kazandığım ödül münasebetiyle Amasya’ya davetli olarak eşimle birlikte katılmıştım. 2014 Haziranında da yine bir ödül töreni için gittiğim Amasya’da ki bu etkinlik hoş ve anlamlı oldu benim için. Bu sene kızım Rabia ile birlikte katıldık törene. 15 Haziran günü erken saatlerde yola çıktık. Öğle saatinde Amasya’ya ulaştık.  Misafir kalacağımız yer olan Emin Efendi Konağını, yalı boyu evlerinden kolaylıkla bulduk.  Yeşilırmak’ın yanı başında uzanan, tarih ve medeniyet kokan ahşap evler estetikliğiyle bizleri bir kez daha mest etti doğrusu.
Türkiye’mizin birçok şehrini görme ve gezme imkânım oldu. Amasya bunlar içinde sevdiğim sayılı güzel şehirlerimizden biri diyebilirim. Şehrin tarihi dokusunu genel anlamda kaybetmemiş olması, şehir kültürüne olumlu katkılar sağladığını düşünüyorum. Özellikle Osmanlı Devleti döneminde, devlet yönetiminde söz sahibi birçok önemli devlet adamının yetişmesinde katkılar sağlamış bir şehirdir Amasya. Bu özelliği ile diğer şehirlerden her zaman bir adım önde olmuştur. Şehzadeler Şehri denilmesini, şehir gezisinden sonra çok daha iyi anlıyoruz.
Akşam 20.30 da başlayacak olan programa kadar kızımla şehir merkezini dolaşma imkanı bulduk. Sabuncuoğlu Tıp ve Cerrahi Tarihi Müzesi (Bimarhane) de yapılması düşünülen programın, havanın yağışlı olmasından dolayı, Saraydüzü Kışla Salonuna alındığını öğrendik. Programın başında bizleri mest eden bir müzik ziyafetine şahit olduk. 4 kişilik enstrümantal müzik grubu olan Grup Deli Bent,  kaval ağırlıklı sunumlarıyla bizleri adeta büyüledi. Programın devamında şiir yorumcusu Uğur Arslan yarışmada derece almış şiirleri salondaki dinliyecilerle buluşturdu. Uğur Arslan’ın Amasyalı olduğunu bu vesile ile öğrenmiş olduk. Programın bitiminde bizlere ödüllerimiz ve plaketlerimiz takdim edildi. Programda dikkatimi çeken en önemli unsur, bir buçuk saat gibi ideal bir süre belirlenmiş olması ve vali bey, belediye başkanı başta olmak üzere, şehrin ileri gelenlerinin programa teveccüh göstermeleridir.  Program boyunca salonun boşalmamış olması ise bir başka önemli bulduğum detaydı. Şöyle ki bu gibi organizasyonlarda seyirciyi program sonuna kadar diri tutmak çok önemlidir.
Geceyi, Emin Efendi Konağında geçirdik. 16.06.2014 günü sabahın erken saatlerinden itibaren, Amasya’da kendimizi şehrin tarihi güzellikleri içerisinde bulduk. Şehrin en önemli tarihi eserlerinden biri olan Kral Kaya Mezarlarını gezdik. Şehzade camilerini, hamamları, medreseleri ve bir çok tarihi mekanı gezme imkanını bulduk bu vesileyle. Gezimizin tatil gününe denk gelmesinden dolayı Amasya Minyatür Müzesini ve şehrin diğer müzelerini göremememiz, gezimizin eksik kalan yanı oldu.  
ll.Bayezid Camisine uğradık. Gördüğümüz güzelliğe hayran olmamak mümkün değil. Caminin bahçesinde bulunan tarihi iki çınar ağacına senede bir, Hızır’ın geldiği hikâyesini dinledik yaşlı bir amcamızdan.
Görüşme ve tanışma fırsatı bulduğum, Gümüşhane’den katılan Öğretim Görevlisi Sayın Talat Ülker Bey ile hoş bir sohbetin içerisinde buldum kendimi. Uzun yıllardır görüşemediğim şair dostum Mustafa Ayvalı Bey ile de programda karşılaşmak güzeldi. Bu organizasyon ile Neşet Karaçallı Ağabeyimle de Amasya ve şiir konulu sohbet ettik.  Ayrıca şair Ali Rıza Atasoy ve şair Zeynep Satı Yalçın ile tanışma ve sohbet etme imkanım oldu.
Akşam saatlerinde, doyumsuz güzellikteki Amasya ve Tokat’ın tabiatı eşliğinde Sivas’a yol aldık.
Yarışmayı organize edenlerden Bülent Karahocağil, Belediye Başkan Yardımcısı Osman Akbaş Bey başta olmak üzere,  emeği geçen bütün yetkililere teşekkür ederim.
İlkay Coşkun
18.06.2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder