2 Ocak 2024 Salı

Kitap Gözü - İlkay Coşkun

Kitap Gözü - İlkay Coşkun

Kitap Gözü - Şair Yazar ve Eserleri:
(Yetmiş dört şair ve yazarın, yetmiş dört eseri)

"Şiir Perisi" bölümünde, İlkay Coşkun, A. Talip Köktaş’ın “Sonbahar”, Ahmet Tepe’nin “Böyle Uzakta”, Ali Celep’in “Harp Çantası”, Asım Yapıcı’nın “Deliliğe Hicret”, Bekir Oguzbaşaran’ın “Rubaiyyat-ı Oğuz”, Cengizhan Konuş’un “Unutmamanın Sabahı”, Ertem Özuşaklı’nın "Rubaiyyat-ı Âşık Edna", Gülçin Yağmur Akbulut’un “Yağmurun Gözleri”, Gülden Taş’ın “Bir Yudum Şiir”, İsmail Delihasan’ın “Melekler İnsan Doğar”, Mehmet Ali Kalkan’ın Şiir Kitapları, Mehmet Kurtoğlu’nun “Dilim Türkü Gönlüm Gazel”, Mehmet Osmanoğlu’nun “Lal Renkli Yara”, Mehtap Altan’ın “Tuz”, Mine Ömer’in “Hayat Meydanı”, Mustafa Celep’in “Ateş Bandosu”, Murat Ertaş’ın “Kırk Yama”, Murat Serdar Çakıroğlu’nun “Uygunsuz Adım”, Şair Mustafa Kutlu’nun şiir kitapları, Mustafa Uçurum’un “Dünya Telaşı”, Mücahit Ocakten’in “Yatağı Küften Bir Çocuk”, Nuray Alper’in “Önce Zambakları Çaldılar Uykumuzdan”, Nurhayat Teke’nin “Düşlem Elçisi”, Osman Baş’ın “Delitay”, Oya Gündüz Aksu’nun “Kaçış Rampası”, Sadık Koç’un “Topraktan Ayrılalı”, Sinan Ayhan’ın “İç Rölyefler”, Sıddıka Zeynep Bozkuş’un “Gecenin Yelesi”, Sündüs Arslan Akça’nın “Güvercin Çığlığı”, Talip Işık’ın “Aşk Risalesi”, Vildan Poyraz Coşkun’un “Bir Yüzü Esmer”, Volkan Hacıoğlu’nun “Duvarlarda Gözlerim Üşüyor”, Yunus Karakoyun’un “Göç Divanı” şiir kitaplarını özenle inceliyor.

"Deneme Çekimi" bölümünde İlkay Coşkun’un gözden geçirip değerlendirdiği kitaplara bir göz atalım. Ali Bal’ın “İki Dağ Arasında”, Ercan Ata’nın "Boşluk Değil Hayat", Ersin Nazif Gürdoğan’ın "Zamanı Aşan Şehirler", Fatih Tezce’nin "Rüzigar", Fuat Oskay’ın "Kapattım Çatlağını Kalbimin", Hatice Eğilmez Kaya’nın "Naneli Şeker", Hayrettin İvgin’in "Derin Mitoloji", Mehmet Özger’in "Kusurlu Güzellik", Metin Önal Mengüşoğlu’nun "Bursa Çarşısında Bir Kervan Eğledim", Mustafa Işık’ın "Heybemde Biriken Yolculuk", Süheyla Karaca’nın "Karaca Gözü", Şerif Aydemir’in "Yaşamak Geçti Başımdan"

"Öyküme Düşen" bölümünde İlkay Coşkun, okuduğu hikâye ve öyküleri özgün bir bakış açısıyla değerlendiriyor. Bu bölümde, Abdurrahim Zararsız’ın "Hayal Olsun", Ahmet Doğru’nun "Zamanın Fethi", Ahmet Şevki Şakalar’ın "Taş ve Öfke", Erdal Şahin’in "Kuşun Kanadı", Fatma Peşken’in "Salkım Söğüt Suya Küsmüş", Hakkı Şener’in "Dut Ağacı", İsrafil Baran’ın "Cesurlara Korku Öyküleri", Kuddusi Demir’in "Kibrit", Mesut Doğan’ın "Unutulmuş Sesler Odası", Musa Yaşaroğlu’nun "Mukaddes Yükün Hamalı", Necdet Ekici’nin "Güneşi Uyandırmak", Nurdan Aladağ’ın "Kalbindeki Yaraya Bak", Özer Şenödeyici’nin "Derviş Çile ve Sır", Serpil Tuncer’in "Filler Ölüme Yalnız Gider", Şifanur Özçelik Şirin’in "Öyküme Düş’sen", Zeynep Kasap’ın "Güzel Uyu" kitaplarını kendi özgün anlatımıyla okuyucuyla buluşturuyor.

"Hayat Bir Roman" bölümünde İlkay Coşkun, okuyup değerlendirdiği romanlara odaklanıyor. Bu bölümde, Esin Yeni’nin "Avazanat", Halit Yıldırım’ın "Kuyuda Bir Yusuf", Şener Öktem’in "Aristo Nineme Niye Kıydın" romanlarını özenle inceliyor.

"İnsan Yüzü" bölümünde, İlkay Coşkun, Fahri Tuna’nın "Kırklanmış Portreler" ve Mehmet Bahaeddin (Yozgatlı Hüzni Baba) için kaleme aldığı bir yazı, Naci Yengin’in "Yunus Emre’nin İzinde" kitaplarına odaklanıyor. Bu bölümde, Coşkun'un incelemelerinde olduğu gibi, Yozgatlı Hüzni Baba için kaleme aldığı yazıda da başarılı bir portre yazarı olduğunu izlenimini veriyor. Coşkun, bu bölümde de yazarların eserlerini anlamaya yönelik titiz bir okuma pratiği sergileyerek, insanın karmaşık doğasını anlamaya çabalıyor.

“Kitap Gözü”nün son inceleme bölümü olan "Fikriyat"ta Coşkun, fikir yazılarından oluşan kitapları detaylı bir şekilde inceliyor. Bu bölümde, Ali Erdal’ın "Türk Kimliği", Ethem Erdoğan’ın "Şiirden Şaire", Fahrettin Koyuncu’nun "Düş Körükçüleri", İsmail Özmel’in "Muhafakazarlık ve Medeniyet", Mustafa Ökkeş Evren’in "Son Elçiye Sordum", Tamer Bükülen’in "Hissediş", Vedat Güneş’in "Babama Mektuplar" kitaplarını ciddiyetle ele alıyor.



#ilkaycoskun #ilkaycoskunkutuphane #kitap 
#kitapgözü #cenne #tekrarintiryakisizaman #+uc #ichatlar 
#kahvebahane #bimola #bilonsa #dusyolcusu #nagmeler 
#sonsuzlugayürüyüş #güldeste

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder