17 Mart 2016 Perşembe

Bizim Sivas Gazetesi - Şair ve Yazar İlkay Coşkun Hakkında- 17 Mart 2016- Refik Kutlu

ŞEHRİMİZİN KÜLTÜR DEĞERLERİ- ŞAİR VE YAZAR İLKAY COŞKUN

1971 doğumlu şair yazar İlkay coşkun, ilk eserlerini şiir alanında verdiği için daha çok şair olarak bilinir. “Yüreğimden Süzülen Nağmeler”, “Düş Yolcusu” ve “Bilonsa” isimlerinde üç şiir kitabı vardır.  Baskıya hazır, deneme, aforizma ve şiir kitapları mevcuttur. Şiirlerinde daha çok toplumsal konulara ağırlık verir. Şiirlerinde duyguyu ve imgeyi önceler. Tamamen duygudan arındırılmış şiirlerden haz almaz. Şiirlerinde kıyıda kenarda kalmış az kullanılan kelimelere de yer verir. Gelenekten gelen bağını kuvvetlendirme çabasındadır. Teknoroman/tik, Göğrafya, Bilonsa, Karmate, Giz Sancısı, Sen/Sizliklerim, Yarına Epilog, Ayar/Sızım ilginç şiir örneklerindendir. Azda olsa hece şiiri yazmasına rağmen daha çok serbest tarzda şiirlerini kaleme alır. Görsel ve deneysel şiir olarak adlandırılan şiirleri de mevcuttur.

Şiirde bilgi birikiminin önemine inanan şair aynı zamanda yeniliklerin de peşindedir. Şiirde çeşitliliğe önem verir. Çok okuma az yazma felsefesiyle hareket eder. ”Şair, şiirin bir ucunu her zaman açık bırakabilmelidir” düşüncesiyle o açık uçtan her okuru şiiri farklı coğrafyalara, farklı mekânlara, farklı ufuklara, farklı rüyalara taşıyabilmeyi hedefler şair. İlkay Coşkun şiiri, kimliksiz düşlere vurulan gölgeler olarak betimler.  Başka bir tespitinde, “Yazar ve şairler ne kadar aksini iddia etseler de yazmak biraz da akıl verme ve birikmiş olan aklı dağıtma işidir” sözüdür. Kendini özeleştiriden de eksik kalmaz şair, bir sözünde şöyle eleştirir şairliğini: “ Şair biraz / çocuk haytalığı üzerinde âşık biraz / göğü tırmalayan güvercin kostak biraz / anlamak zor iş, deli biraz”

Şiir dostu şair Yusuf Bal şu şekilde tanımlar İlkay Coşkun’un şiirlerini;

“İlkay Coşkun kendi şiir tarzını, şiir dilini oluşturmuş bir şair. Şiirde şair kimliği yol almaya devam etmekte. Şiirde geldiği nokta ile yetinmeyen, kendini tekrarlamayıp, şiire sürekli yeni pencereler aralamaya çalışan şairleri hep takdir etmişimdir. İlkay Coşkun yazdıklarıyla şiire pencere açmakla kalmamakta, kimi şiirleriyle duvarı yıkmaktadır.”

Ulusal ve yerel birçok dergide şiir ve yazıları yayınlanmaktadır. Birçok kitapta şiirleri ve yazıları yer almıştır. Yerel bir gazetede haftalık yazılar yazmaktadır.  Aynı zamanda yerel bir radyoda “İlkay Coşkun’la Edebi Sohbetler” isminde radyo programı hazırlayıp sunmaktadır.

İnsanoğlunun doğumunu, hayatını ve ölümünü imlediği, konu aldığı İlkay Bey’in görsel bir şiiri ile yazımı sonlandırmak istiyorum.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder